Pilot Belcrum Beach

Pilot Ecologisch Waterbeheer Belcrum Beach

Pilot Ecologisch Waterbeheer op Belcrum Beach in Breda krijgt vorm

Ecologisch Waterbeheer voert in samenwerking met Gemeente Breda, Belcrum Beach en Hydroscope een pilot test uit met het opvangen (dak van skate hal) regenwater, het reinigen, bufferen en vitaliseren. Het doel is dat het water veilig gebruikt kan worden voor oa het reinigen van speelplaatsen.

Er wordt gebruik gemaakt van een bestaand water reservoir. Normaal slaat Ecologisch Waterbeheer het water ondergronds op (koeler en geen licht invloed), dus het is een extra uitdaging om nu met bovengrondse opslag hetzelfde resultaat te krijgen. Water op kwaliteit dat voldoet aan het infiltratie niveau. Een uitdaging die we graag aangaan!

Juni kletsnatte maand, wat doen we met dat wateroverschot?

 Water overlast in Brabant

Water overlast in Brabant

Juni was kletsnat in Nederland, enkele feiten op een rij...

Juni 2016 wordt gekenmerkt door zware regen- en onweersbuien en vooral in het zuidoosten is een recordhoeveelheid aan regen gevallen. Plaatselijk viel 250 tot 280 mm en dat is meer dan in een gemiddelde zomer en uniek voor juni. Ook landelijk is bijna anderhalf keer zoveel regen gevallen als normaal. Alleen in Dwingeloo en Eelde viel met respectievelijk 65 en 63 mm minder regen dan normaal. Daarmee zijn dit een van de droogste plaatsen in het land. Overal verliep de maand te somber, in het noorden viel het mee omdat juni daar nog vrij zonnig van start ging. In De Bilt is het deze maand ruim een graad te warm.

Over het zuidoosten trokken regelmatig zware onweersbuien en kwam in toenemende mate wateroverlast voor. Op donderdag 23 juni werd de meeste schade veroorzaakt toen zware buien in de nacht en vroege ochtend over het westen van het land trokken en in de avond juist over het zuidoosten. Op veel plaatsen viel 30-60 mm water en vooral grote hagelstenen en (zeer) zware windstoten veroorzaakten extra overlast.

Neerslag-De-Bilt.png

 

Gemiddeld over het land is tot nu toe bijna 100 mm gevallen. Dat is bijna de helft meer dan de gebruikelijke 68 mm. Door het buiige karakter van de neerslag zijn er grote verschillen. Het natst is het in het midden en noorden van Limburg en de zuidoostelijke delen van Noord-Brabant. In die regio is op veel plaatsen 180 tot 220 mm gevallen en lokaal nog meer. De natste plek is het Limburgse Ysselsteyn met tot nu toe circa 276 mm neerslag. Dit is niet alleen de viervoudige maandhoeveelheid en ruimschoots meer neerslag dan in de hele zomer (200 mm), maar ook de grootste neerslagsom ooit in juni gemeten. Het oude record van 247 mm uit 1966 in Poortugaal is zelfs flink aangescherpt!

Met deze enorme hoeveelheden regen is het niet zo verwonderlijk dat verschillende regio’s te kampen hebben met een wateroverschot. Normaal is de verdamping in de periode april-juni groter dan de hoeveelheid regen, waardoor het land uitdroogt en agrariërs het land moeten besproeien. Nu is op de Veluwe, in het Groene Hart en het oostelijk rivierengebied een neerslagoverschot ontstaan van 30 tot 90 mm. In Limburg en delen van Noord-Brabant is zelfs 120 tot 180 mm meer gevallen dan er de afgelopen drie maanden is verdampt.

Niet overal is sprake van een neerslagoverschot. In het noord(oost)en van het land en in het westen van Zeeland is de afgelopen maanden meer water verdampt dan er regen is gevallen, maar is het neerslagtekort alsnog kleiner dan normaal. In het Drentse Dwingeloo en in West Terschelling staat de teller op 60 mm. Dit kan nog oplopen naar ongeveer 70 mm.

 

Ruim een graad warmer dan normaal

In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur uit op zo’n 16,8 graden. Dat is goed voor een negende of tiende plek in de top-10 warmste junimaanden. Gemiddeld is het in juni 15,6 graden. Verder waren er 5 zomerse dagen met in De Bilt meer dan 25 graden en dat is vrij gebruikelijk. Het aantal warme dagen (> 20 graden) komt met 19 iets hoger uit dan gebruikelijk. Op 20 juni beleefden we met 16,8 graden de koudste dag en slechts drie dagen daarna werd het in De Bilt met 28,4 het warmst. Op die 23e werd het in het zuidoosten op meerdere plaatsen meer dan 30 graden en daarmee de eerste regionale tropische dag. In Arcen werd het maar liefst 32,6 graden.

Zomer start somber

Normaal gesproken is het in juni aan de westkust zonniger dan in het oosten van het land. Op de vijf landelijke hoofdstations scheen de zon zo’n 13 uur minder dan normaal. Vlissingen is in juni vaak één van de zonnigste plekken, maar dit jaar is het met 165 uur zon, tegenover 205 normaal, een stuk somberder. Alleen in het noorden viel het mee omdat hier de zon aan het begin van de maand nog vaak tevoorschijn kwam.

BRON http://nieuws.weeronline.nl/29-06-2016-kletsnatte-en-warme-junimaand/

Wat doen we met dat wateroverschot?

Ecologisch Waterbeheer kijkt graag met u naar lokale oplossingen om water op te vangen, op te slaan en veilig en schoon weer af te staan of te infiltreren. Contact ons!

Thema schoon water | in de week van het water

In de week van ons water is het thema Schoonwater. Kijk wat er bij jou in de buurt te doen is! https://www.onswater.nl/weekvanonswater

Ecologisch Waterbeheer staat voor schoon water! Kijk voor de vele toepassings mogelijkheden binnen de stedelijke omgeving, in het buitengebied, voor water in de landbouw, bij industrieel water, bij sportvelden, maar ook voor nieuwe toepassingen. Wij zijn altijd bereid tot tailormade advies. Zie contact!

Voor nu geniet van de week van het water!

Week van ons water

Ecologisch Waterbeheer staat onder andere voor lokaal schoon en veilig water. Zie de mogelijke toepassingsgebieden op onze site.

Wij dragen de #Weekvanonswater dan ook een warm hart toe. De Rijksoverheid publiceert hier het volgende over:

'Dompel je onder tijdens de Week van Ons Water

Nieuwsbericht | 19-04-2016 | 11:00

Wij zijn wereldkampioen in water. Tijdens de nationale Week van Ons Water van 1 t/m 8 mei vieren we dit. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water. Oftewel: water als onze vriend....'

Zie https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/04/19/dompel-je-onder-tijdens-de-week-van-ons-water

 

 

 

Ben jij benieuwd wat Ecologisch Waterbeheer binnen het Plan Hoge Zandgronden voor jou en jouw omgeving kan betekenen?

Hoe maken wij Nederland weer klaar voor de toenemende regen val?

Het huidige watersysteem is gebaseerd op water afvoeren niet op het vasthouden van water door bijvoorbeeld natuurlijke sponswerking. Zie de video "Wel goed water geven' over aanpak op de Hoge Zandgronden, klik op de link https://www.youtube.com/watch?v=OjoRbnX38AY

Ecologisch Waterbeheer kan bijdragen aan uw lokale waterbeheer in de stad, op het land, op uw sportvelden, bij de boer graag leggen wij u een en ander persoonlijk uit.

Mail of bel ons! Zie contact.

Fiets langs ons water.

tCC staat op 24 april met Ecologisch Waterbeheer & de Waterbar op de Watermarkt bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ospel.

Waterbar

Bezoek onze Waterbar en proef het water uit de diverse tappunten bij het

Buitencentrum De Pelen Moostdijk 15
6035 RB Ospel

Vanaf 10 uur tot 16 uur is de Watermarkt open. Laat je verrassen door het effect van de vitalisers, onderdeel van de Watertap! En ontdek meer over het geheim van water!

Ecologisch Waterbeheer in de praktijk

Maar graag lichten we jou ook toe hoe jij bij kunt dragen aan het veilig beheren van regenwater en wat Ecologisch Waterbeheer daarbij voor jou kan betekenen, bij jouw thuis, binnen jouw Gemeente, binnen de Veiligheids regio (Brandweer), binnen de Waterschappen en binnen de Provincie!

Water coalities op stoom in 2016...

In mei 2015 participeerde Ecologisch Waterbeheer in twee watercoalities, na wat verkennende gesprekken wordt er voor beide coalities nu een definitieve invulling aangeboden. 2016 wordt wat ons betreft het jaar van de realisatie.

We houden u op de hoogte, zie hier voor meer informatie.

NOOT

De Water Coalitie is een initiatief van het Ministerie en bevordert samenwerking en kennisdeling op het gebied van #watermanagement en is een afgeleide van het #Topsectoren beleid

Ecologisch Waterbeheer (EWB) participeert in "Blauwe conferentie over water en de stad" - Rotterdam als Delta stad!

Op 9 december heeft EWB de succesvolle Blauwe conferentie over water en de stad in #Rotterdam bijgewoond. Veel inzichten over water in de stad werden gedeeld en nieuwe contacten zijn opgedaan. 

Actuele onderwerpen als Klimaat bestendig,  Daktuinen, Hittestress, Watermanagement in de stad kwamen met partijen als #Dakakker, #Slimdak, #Gewildgroei, #Hemelswater maar ook vanuit de wetenschap en vanuit de Hoogheemraadschappen aan de orde. Scherp en goed gepresenteerd door Suzanne Mulder van  RTV Rijnmond.

Ecologisch Waterbeheer gaat actief participeren in dit Delta netwerk! 

Recent onderzoek geeft aan dat 'Grondwater kan op veel plekken op aarde opraken' Wat kunnen we doen?

Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.

Veel aardlagen met grondwater kunnen dan ook binnen enkele decennia uitdrogen als er te veel wordt verbruikt.

Dat melden Amerikaanse en Canadese wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Wat kunnen we doen?

Allereerst bewust omgaan met water natuurlijk. Elke druppel is er een...

Verder kan Ecologisch Waterbeheer bijdragen aan een beter, veilig en lokaal waterbeheer, door (regen)water lokaal op te vangen, te bufferen, biologisch te reinigen, te vitaliseren voldoet het aan 'infiltratie besluit' en heeft het de kwaliteit om lokaal her te gebruiken of (diep) et infilteren. Zie onze website en bij vragen neem svp contac met ons op?!

http://www.nu.nl/wetenschap/4166595/grondwater-kan-veel-plekken-aarde-opraken.html